KarriereKlub for internationale danskere

Nyhedsbrev nr. 2

KarriereKlub

Velkommen til andet nummer af nyhedsbrevet.

Har du en god historie, der handler om jobsøgning, om forskellige kulturer eller andet der handler om det at vende tilbage til en karriere i Danmark, så tøv ikke med at tage fat i mig. Du kan enten selv skrive et indlæg eller vi kan tage en snak og så skriver jeg indlægget.

Du må meget gerne dele nyhedsbrevet til dem i dit netværk, det kunne være relevant for.

God læselyst!

Susanne Teglkamp
ste@teglkamp.dk
+45 2160 2999
www.teglkamp.dk

Du kan hente nyhedsbrevet som pdf.fil her

Vil du have vores nyhedsbrev fremover? Tilmeld dig her


Blev selvstændig og fik job i Danmark

BusinessSusanne142112.tifAf: Susanne Teglkamp, ’Klubbestyrer’ i KarriereKlubben for internationale danskere og ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co.

”Jeg var vel naiv og tænkte, at jeg nok skulle finde et job i Danmark med min baggrund”, reflekterer Louise Langkjær nu 11 år efter, at hun valgte at flytte til Danmark. Hun havde fået sit første barn sammen med sin engelske mand.  Han er uddannet aktuar og fik mulighed for at blive udstationeret i Danmark, hvilket var udslagsgivende for, at de tog springet.

Louise er født og opvokset i udlandet med to danske forældre, der har arbejdet i EU-administrationen. Selvom Louise aldrig har gået i skole i Danmark og har taget sin akademiske uddannelse i bl.a. England taler hun perfekt dansk gennem sin skolegang på Europaskolen samt engelsk, tysk, fransk og italiensk.

”Du kommer nok til at kede dig”

Louise søgte job fra første dag i Danmark, men det skulle vise sig, at det ikke var sådan lige, at få foden indenfor på det danske jobmarked. Med en master i international business og erfaring fra arbejde i flere forskellige lande, søgte Louise job i de store danske internationale virksomheder, men hver gang fik hun afslag. Begrundelserne var enten, at hun sikkert ville komme til at kede sig i jobbet efter et halvt års tid eller at hun var overkvalificeret – hvis hun altså overhovedet fik nogen begrundelser for afslaget.

Virksomhederne havde svært ved at forstå, hvad det var for en baggrund hun kom med og hvilke kvalifikationer hun havde. Louise Langkjær tænker, hun ikke selv havde været god nok til at forklare, hvad det var hun havde at byde ind med, så de kunne forstå det.  Men måske har også viljen fra virksomhedernes side til at sætte sig ind i en anderledes profil end normen været noget begrænset.

En anden ting hun erfarede var betydningen af at have et netværk – eller som i hendes tilfælde ikke at have noget netværk overhovedet i Danmark. Hele Louises netværk befandt sig i udlandet og det åbnede altså ingen døre til virksomheder i Danmark.

Startede som selvstændig

Efter et halvt års forgæves jobsøgning besluttede Louise Langkjær at starte som selvstændig og tage afsæt i de kompetencer og erfaringer hun havde bragt med sig. Hun startede et relocation firma, hvor hun hjalp udenlandske familier med at flytte til Danmark. Hun havde jo haft alle udfordringerne tæt inde på kroppen for ganske kort tid siden og hendes akademiske baggrund gav hende det fornødne fundament.

Det blev i løbet af kort tid en så stor succes, at ADAM gav et bud på at købe hendes firma og samtidig tilbød hende ansættelse som relocation manager med henblik på at bygge en relocation afdeling op under navnet Team Relocations.

Det endte jo godt, men havde det ikke lykkedes Louise at få et job eller gang i sin egen virksomhed, så havde det endt med, at de var rejst ud i verden igen.

Louise Langkjærs råd til jobsøgning

På baggrund af sine egne erfaringer og erfaringer fra andre udenlandsdanskere, giver Louise Langkjær følgende råd til danskere, der vil forsøge at vende tilbage til en karriere i Danmark eller andre udlandsdanskere, der vil prøve kræfter med et ophold i fædrelandet:

1. Aftal hvad du skal vende hjem til
Ud af øje – ude af sind, siger man. Og det risikerer du også at havne i, hvis du udsendes fra en dansk virksomhed. Derfor husk at lave en aftale om, hvad du vender hjem til, hvis du er så heldig at have en virksomhed bag dit ophold i udlandet.

2. Hold fast i netværket – eller byg et op
Ude af øje – ude af sind, gælder også for dem der rejser ud. Mange glemmer at holde fast i netværket derhjemme. Og et netværket skal plejes, hvis det skal fastholdes.

3. Folk gider ikke høre om dine erfaringer fra udlandet!
Det kan godt være, at du selv synes, at du har en masse relevante erfaringer fra den store verden, som du gerne vil dele med dine danske kollegaer, når du kommer hjem. Men gør det i moderate doser, for folk mister hurtigt interessen – både privat og professionelt.

4. Planlæg din tilbagevenden til Danmark
Find ud af, hvordan jobmarkedet ser ud i Danmark og gør dig nogle overvejelser om, hvordan du skal positionere dig med den erfaring, du har med fra udlandet. Start i god tid inden tilbagevenden til Danmark med at aktivere netværket. Det kan også godt være, at du skal rejse tilbage til Danmark forud for resten af familien, for at kunne søge job fra Danmark.

5. Tag til Jylland!
Danmark er større end København og omegn. Jobchancerne øges betragteligt, hvis du kigger lidt længere ud i landet f.eks. til nogle af de støre internationale danske virksomheder i Jylland.

Lidt om Louise Langkjær: Louise er i dag ansvarlig for Client Solutions Nordics i Crown World Mobility.

Hendes uddannelsesmæssige baggrund er: European Studies with French and Italian fra The University of Kent og en MSc i International Business fra The University of Reading.

Hun har bl.a. arbejdet i Xerox i UK som Service Partner Manager og manager i Nielsen Business i Munchen.

Karriererådgivningsforløb

KarriereEr du for nyligt vendt tilbage til Danmark eller er du på vej tilbage, kan det godt være, at du kan komme lidt hurtigere og bedre fra start med en sparringspartner på din karriere og jobsøgning.

Teglkamp & Co. tilbyder karriererådgivning på timebasis eller et på forhånd tilrettelagt forløb på i alt 5 timer.

Læs mere her:

Da jeg kom hjem fik integrationsydelse og et ”nej” til alle jobs.

Efter 11 år i Mexico forsøgte Julie Strøyer Rasmussen at vende tilbage til Danmark med en uddannelse og 5 års joberfaring i bagagen. Det var mildest talt ikke nogen succes og Julie endte med at tage tilbage til Mexico igen. Hun har skrevet et debatindlæg, som blev bragt i Politiken den 1. maj. 2018.

Du kan læse indlægget her:

KarriereKlub for internationale danskere KarriereKlub for internationale danskere

Erfaringer viser, at det kan være svært at vende tilbage fra en international karriere og veksle de kompetencer, man har erhvervet til et job i Danmark.

Måske mangler du netværket? Måske har du for lidt kendskab til det danske arbejdsmarked og jobsøgning? Måske har det danske arbejdsmarked for lidt kendskab til dig?

Læs mere om medlemskab af KarriereKlub

Meld dig ind i KarriereKlub

 

Teglkamp & Co. Rosenvænget 16 3400 Hillerød tlf. 4822 1141 info@teglkamp.dk