KarriereKlub for internationale danskere

Nyhedsbrev nr. 1

KarriereKlub

Velkommen til første nummer af nyhedsbrevet. Jeg håber, at du synes om det og kan hente lidt inspiration.

Har du en god historie, der handler om jobsøgning, om forskellige kulturer eller andet der handler om det at vende tilbage til en karriere i Danmark, så tøv ikke med at tage fat i mig. Du kan enten selv skrive et indlæg eller vi kan tage en snak og så skriver jeg indlægget.

Du må meget gerne dele nyhedsbrevet til de i dit netværk, det kunne være relevant for.

God læselyst!

Susanne Teglkamp
ste@teglkamp.dk
+45 2160 2999
www.teglkamp.dk

Du kan hente nyhedsbrevet som pdf.fil her

Vil du have vores nyhedsbrev fremover? Tilmeld dig her


Farvel og tak Danmark!

BusinessSusanne142112.tifAf: Susanne Teglkamp, ’Klubbestyrer’ i KarriereKlubben for internationale danskere og ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co.

Jeg fanger Christina Østerberg Andersen mellem flyttekaserne. På lørdag er det slut, så rejser hun ud i verden igen – nærmere bestemt til Zürich til et job i Verity Studies med ansvaret for salg til det asiatiske og amerikanske marked. Egentlig var det slet ikke meningen, da Christina vendte tilbage til Danmark i maj måned 2017.

PapkasseDet var for at slå sig ned og fortsætte karrieren her i Danmark. Men sådan skulle det altså ikke gå. Efter flere end 200 ansøgninger måtte Christina konstatere: ”Det var simpelthen ikke muligt at finde en dansk virksomhed, som kunne se lyset i min baggrund og mine kompetencer. Enten gav de udtryk for, at de troede, at jeg ville kede mig og hurtigt søge væk igen. Eller også mente de, at jeg ville revolutionere deres virksomhed indenfor 3 måneder. Så efter et langt sejt træk med jobsøgning herhjemme i Danmark går turen nu mod Alperne, hvor jeg håber og tror på, at jeg vil få lov til at være en del af og skabe værdi for en virksomhed med ambitioner – ikke mindst internationalt.”

De mange ansøgninger har ikke været helt uden effekt. Faktisk kom Christina til rigtig mange samtaler og var også med i sidste runde en hel del gange. Men det blev oftest til et nej tak med varierende begrundelser. Det er Christinas vurdering, at der i mange virksomheder er berøringsangst i forhold til at få en dansker ind med international erfaring. Ofte bliver det næsten opfattet mere som en ulempe end en fordel.

Christina Østerberg Andersens råd til jobsøgning:

Christina har samlet sine erfaringer i en række råd, som hun hermed giver videre til andre, der vil forsøge at vende tilbage til en karriere i Danmark:

1. Tag til Danmark og søg job
Mange anbefaler, at man starter med at søge allerede mens, man sidder i udlandet. Men det er Christinas erfaring, at det komplicerer det, fordi de fleste virksomheder i Danmark godt vil se kandidaten direkte. Det bliver både dyrt og besværliggjort, hvis man skal flyves ind til en samtale.

2. Skriv i ansøgningen, at du ikke er mere end 1 time væk
Det er oplevelsen, at man kan blive sorteret fra, hvis virksomheden får en opfattelse af, at man kommer til at få for lang transporttid til jobbet. Christina har ligefrem oplevet at få afslag med begrundelsen: ”Du skal nok køre for langt”.

3. Hav en god forklaring parat, hvis du søger under niveau
Man skal virkelig have en god forklaring parat, hvis man søger under niveau. Mange virksomheder vil ikke rigtig tro på, at man mener det. Deres forestilling er, at man bare bruger det som et springbræt til måske at overtage den ansættende leders stol.
Vi ønsker Christina held og lykke med flytningen og det nye job!

Lidt om Christina Østerberg Andersen: Bachelor i Kommunikation og Medier fra Århus Universitet og en MBA i International Business fra California Lutheran University. Har bl.a. arbejdet i Philips i Danmark inden hun flyttede til USA. I USA har hun bl.a. arbejdet 3 år som Publisher Account Manager for ValueClick og 8 år som Sales & Marketing manager for Visit Denmark i New York.

 

Indhøstede erfaringer fra første år i Kina

BusinessSusanne142112.tifAf: Susanne Teglkamp, ’Klubbestyrer’ i KarriereKlubben for internationale danskere og ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co.

Jeg talte for nyligt med en dansker, som rejste til Kina til et internationalt job for godt et år siden. Han kunne bl.a. konstatere, at tempoet i Kina er et helt andet end i Danmark. Han fortalte, at havde mødt flere, der har arbejdet i Kina (typisk, Beijing og Shanghai), som blev nødt til at tage nogle dybe indåndinger ved hjemkomsten. Typisk skal man af-klimatisere i forhold til at arbejdstiden (kineserne arbejder meget) samt kravene fra medarbejderne pludselig er markant anderledes end når man har siddet med kinesiske lokalansatte. Noget man tilsvarende skulle tilegne sig ved udflytning til Kina.

Lederevnerne udfordres også, når man fra at have ledet danskere skal til at håndtere ledelse i en helt anden kultur og i særdeleshed skulle håndtere ledelse på meget store afstande (svarer til at man er leder for en organisation på størrelse med USA eller Europa med folk i hvert land/region) – ”det er der nok ikke nogen hjemme i smørhullet der reelt tænker over,” som han sagde. Hvis han eksempelvis lige skal et smut forbi en afdeling i det sydlige Kina, hvor han også har medarbejdere, er det altså en 4,5 times flyvetur.

Kina-DanmarkStørrelsen af markedet kan også være svært at forstå i Danmark. For én ting er, at vi er 5,7 mio. i DK versus 1,4 mia. i Kina, noget andet er at kunne forstå, hvorledes man angriber sådan et marked og kan sikre sig at man har en produktion, der er stærk nok til at kunne håndtere det. Og det er ikke nødvendigvis bare at skalere op. Der er en konstant dynamik imellem de nationale, de provinsielle og de kommunale myndigheder, der gør, at man skal have et vågent øje på, hvornår hvilke regler er implementeret det ene sted og udmøntes et andet sted. Nogle af provinsernes størrelse populationsmæssigt er svarende til Tyskland, som er det største marked i Europa set fra danske øjne. Og så er der mere end 30 provinser i Kina - Det kan tage pusten fra de fleste!

Gode råd når du vender hjem fra Kina:

Samtalen affødte følgende gode råd og opmærksomhedspunkter:

1. Tempoet er ikke nødvendigvis det samme i Danmark
Det kan være at du skal væbne dig med tålmodighed, når du vender tilbage til et job i Danmark, hvis du kommer f.eks. fra et land som Kina eller andre store business-hubs, hvor tempoet ofte er meget anderledes.

2. Du skal genlære den danske kultur
At lede kinesere er anderledes end at lede danskere, som har ganske andre krav og forventninger. Vær opmærksom på, hvad det er for en kultur, du skal lede i.

3. Du skal være beredt på at gå fra stort til småt
Hvis man har været vant til store størrelser i alle henseender, så kan Danmark godt komme til at virke meget lille, når du vender hjem igen. Det må du vende dig til uden nødvendigvis at fortælle det i tide og utide til danskerne.

 

KarriereKlub for internationale danskere KarriereKlub for internationale danskere

Erfaringer viser, at det kan være svært at vende tilbage fra en international karriere og veksle de kompetencer, man har erhvervet til et job i Danmark.

Måske mangler du netværket? Måske har du for lidt kendskab til det danske arbejdsmarked og jobsøgning? Måske har det danske arbejdsmarked for lidt kendskab til dig?

Læs mere om medlemskab af KarriereKlub

Meld dig ind i KarriereKlub

 

Teglkamp & Co. Rosenvænget 16 3400 Hillerød tlf. 4822 1141 info@teglkamp.dk